Laserskärning

Vad som inträffar när en laserstråle skär en punkt i ett metallföremål är att punkten försvinner och går upp i tomma luften. Materialet förångas av den stora hettan, helt enkelt. Det används både pulserande och kontinuerlig, det vill säga fortlöpande laserstrålar. Den senare är således en ljuskälla som hela tiden riktas mot materialet medan den andra lämnar strålar punktvis.

Oändliga användningsområden

laserskarningEn av fördelarna med laserskärning av tunnplåt är avsaknaden av grader. Skärytorna blir rena och fina och dessutom är tillskärningen precis så exakt som möjligt är. Användningsområden för lasertillskuren plåt är oändliga. Som exempel kan nämnas att många lantbruksmaskiner har laserskurna detaljer, som till exempel en skördetröska.

Konstverk av figurer som utformats av en laser förekommer både här och där. Bland annat idrottande figurer i Sollentuna. Variationerna i storlekar på detaljer och antal är stora, vi kan se i en del förfrågningar till ett företag att meterstora objekt önskas såväl som små med några centimeters diameter. Antalen är från tiotusentals ner till endast 10 stycken.

En del fabriker har även möjlighet att skära tredimensionella figurer. Detta är möjligt med något som kallas en tredje axel eller z-axel som den även kallas. Bland annat kan man med denna metod skära försänkningar och fasningar inne i hål. Detta ingår i rörlaserskärning.